حتما تا به حال با تجهیزات و ماشین های بزرگ حفاری روبرو شده اید. در گذشته حفاری یک فعالیت سخت و طاقت فرسا بود. اما اختراع اولین دستگاه حفاری کوه توسط هنری جوزف ماوس به سفارش پادشاه ساردینیا، این فرایند را دگرگون کرد و آن را به مراتب ساده تر و سریع تر نمود.
در سال 1845 برای اولین بار، دستگاه حفاری مورد استفاده قرار گرفت تا یک راه آهن ریلی بین دو کشور ایتالیا و فرانسه کشیده شود. با توجه به این که قرار بود این راه آهن از میان رشته کوه های آلپ بگذرد، بدون کمک گرفتن از دستگاه های حفاری این عملیات غیر ممکن بود! در این مطلب از فراهیدرولیک انواع حفاری را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
حفاری چیست؟
اگر به چند قرن پیش برگردیم، گورکن های قبرستان یا ماجراجو های در جستجوی گنج ، احتمالا تنها افرادی باشند که به حفاری مشغولند! در آن زمان حفاری مفهومی متفاوت داشت. اما وقتی با منابع طبیعی که در دل سیاره زمین قرار گرفته اند آشنا شدیم، حفاری شکل تازه ای به خود گرفت. در یک جمله، کندن زمین برای دستیابی به یک هدف خاص را حفاری (drilling) می نامند. در ادامه انواع روش های حفاری را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
انواع روش های حفاری
منابع طبیعی زیر زمین تنها دلیل برای حفاری نیستند. روشها و تکنیک های حفاری با اهداف مهم دیگری نیز مورد استفاده قرار می گیرند؛ از جمله آنها می توانیم به عملیات های اکتشافی، باستان شناسی، جاده سازی، احداث خط راه آهن و یا هرگونه ساخت و ساز اشاره کنیم. در ادامه انواع روشهای حفاری را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
انواع حفاری اکتشافی
وقتی مردم در حال تماشای صحنه تئاتر دنیا هستند، مکتشفان برای کشف حقیقت نگاهی به پشت پرده تئاتر می اندازند! یک مکتشف همیشه به دنبال یک دریچه مخفی است و لایه زیرین زمین می تواند همان دریچه مخفی برای کشفیات جدید باشد. حفاری اکتشافی از جمله انواع حفاری است. در این روش مکتشفان با هدف بررسی نوع خاک و یا دستیابی به کانی های خاص زمین را حفر می کنند.
انواع حفاری معدنی
حفاری معدنی یکی از قدیمی ترین روش های حفاری است. این عملیات در گذشته نه چندان دور با استفاده از نیروی انسانی و تجهیزات بسیار ساده انجام میگرفت. حفاری استخراجی آن قدر سخت بود که کارگران زیادی جان خود را در طول حفاری از دست می دادند! اما اکنون به لطف تجهیزات جدید انواع حفاری های معدنی، انجام این کار به سختی گذشته نیست. این حفاری با هدف دستیابی به مواد معدنی انجام میگیرد.
انواع حفاری ماشینی
حفاری ماشینی در مقابل حفاری دستی قرار میگیرد. این نوع حفاری زمین با اهداف اکتشافی یا معدنی مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به سرعت پایین و خطرات موجود در حفاری دستی حفاری ماشینی یک جایگزین خوب برای حفاری دستی است.
سخن پایانی
در این مطلب به بیان تعریف حفاری و انواع آن، از جمله انواع حفاری های زیرزمینی پرداختیم. همان طور که اشاره کردیم حفاری می تواند با اهداف مختلفی انجام گیرد. برای هر نوع حفاری نیز، با توجه به پارامتر ها و یک سری شرایط باید از دستگاه خاصی استفاده کرد. در صورت تمایل به آشنایی با انواع این ماشین آلات میتوانید مقاله “انواع دستگاه حفاری معدن” را مطالعه فرمایید.