آموزش عیب یابی سیستم هیدرولیک

سیستم های هیدرولیک یکی از انواع سیستم های انتقال قدرت می باشند که وظیفه تبدیل نیروی اولیه کم، به نیروی خروجی زیاد را برعهده دارند.جا به جا کردن اجسام سنگین، به نیروی بسیار زیادی احتیاج دارد که گاها تامین این نیرو از طریق روش های معمول غیر ممکن است.
به همین منظور سیستم های هیدرولیکی ساخته شدند، تا بتوانند انرژی و قدرت بیشتری را در اختیار دستگاه ها، ماشین آلات و .. قرار دهند.امروزه در بسیاری از ماشین آلات راهسازی و معدنی از این سیستم استفاده می شود.
مانند بسیاری از دستگاه ها و سیستم های دیگر، سیستم هیدرولیک نیز با گذشت زمان و بر اثر دلایل مختلف دچار خرابی و اشکال می شود.ما نیز در این مقاله از فراهیدرولیک قصد داریم تا شما را با نحوه عیب یابی سیستم هیدرولیک آشنا کنیم.با ما همراه باشید.

ﻋﯿﺐ ﯾﺎﺑﯽ ﺳﯿﺴﺘم های هیدرولیک

بسیاری از مشکلات و نقص های موجود در سیستم های هیدرولیک دارای علائم مشابه و یکسانی می باشند. به عنوان مثال افت ناگهانی یا تدریجی در فشار باعث کاهش سرعت یا قدرت سیلندر می شود.
گاهی اوقات ممکن است سیلندر هیدرولیک زیر بار متوقف شده و اصلاً حرکت نکند. اغلب کاهش قدرت سیستم هیدرولیک با افزایش صدا در پمپ همراه می شود.
در عیب یابی سیستم هیدرولیک ساده، اجزاء اصلی این سیستم شامل فیلتر، پمپ، شیر فشارشکن، شیر کنترل جهت یا سیلندر ممکن است دچار خرابی و یا مشکل شوند. بنابراین برای عیب یابی و پیدا کردن مشکل سیستم هیدرولیک باید عملکرد و وضعیت اجزا ذکر شده را مورد بررسی قرار داد.با استفاده از روش گام به گام زیر می توانید عیوب سیستم هیدرولیک را ردگیری کرده و در صورت لزوم قطعات آسیب دیده را تعمیر و یا تعویض نمائید.

7 گام ساده جهت عیب یابی سیستم هیدرولیک

این هفت گام به شرح زیر می باشند:
1- بررسی صافی (فیلتر)

– مکش پمپ
شاید بتوان گفت، پدیده کاویتاسیون اولین مشکلی است که اغلب در بیشتر سیستم های هیدرولیک بوجود می آید. این پدیده به واسطه انسداد ناشی از ذرات خارجی در فیلتر مکش ایجاد می شود.
این مشکل ممکن است در پمپ های قدیمی و یا حتی پمپ های نو اتفاق بیفتد. کاویتاسیون باعث کاهش سرعت و فشار و همچنین افزایش صدا می شود.
صافی مکش معمولاً در زیر روغن غوطه ور است. اپراتورهای سیستم های هیدرولیک معمولاً تا زمانی که در سیستم عیب مشهودی بوجود نیاید، آن را بررسی و سرویس نمی کند.
در این شرایط دیر یا زود فیلتر مکش مسدود شده و کل سیستم هیدرولیک متوقف می شود.صافی های توری فلزی با فشار هوا تمیز می شوند و برای تمیز کردن صافی هایی که در روغن پایه نفتی بکار می روند، از نفت می توان استفاده کرد.
اگر صافی مکش سیستم هیدرولیک بر اثر ضربه کج شده است، باید آن را تعویض کنید. هنگام نصب دوباره صافی مکش، تمام اتصالات را برای اطمینان از عدم ورود هوا به سیستم مورد بررسی قرار دهید.
روغن داخل مخزن نیز حداقل باید حدود ۸cm بالاتر از ارتفاع صافی مکش باشد. سایز مش این صافی ها عموما بین ۹۰ الی ۱۵۰ میکرون است.

– بررسی صافی هوای درب مخزن
یکی از نکاتی که اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و معمولا کمتر به آن توجه می شود، اطمینان از سالم بودن فیلتر هوا مخزن است. در صورت مسدود بودن این فیلتر، مخزن امکان نفس کشیدن ندارد و به پمپ فشار وارد می شود. از طرفی نیز اگر این فیلتر خراب باشد، امکان ورود ذرات آلاینده به سیستم هیدرولیک وجود خواهد داشت.

2 – بررسی همزمان پمپ و فشار شکن
اگر تمیز کردن صافی ورودی پمپ و فیلتر هوای مخزن باعث رفع مشکل نشد، فشار شکن و پمپ را از بقیه مدار جدا کنید. برای انجام این کار خروجی پمپ که به شیر راه دهنده متصل شده است را جدا کرده و مسدود نمایید.
به این ترتیب فقط پمپ، فشار شکن، فیلتر وگیج فشار در مدار باقی میمانند .حال پمپ را روشن کرده و با محکم کردن پیچ تنظیم فشار شکن، شاهد فشار سازی در گیج باشید.
اگر فشار حداکثر تا 150 بالا برود، فشار شکن و پمپ هر دو سالم می باشند و مشکل سیستم از قسمت های دیگر مدار است. اما اگر فشار کامل در سیستم ایجاد نشود به مرحله بعد توجه کنید.

3 – بررسی جداگانه پمپ و فشار شکن
اگر فشار مطلوب در مرحله قبلی (گام دوم) بدست نیاید، باید تست های بیشتری روی فشار شکن و پمپ انجام داد. در صورت امکان خط تخلیه فشار شکن به مخزن را جدا کرده و شلنگ کوتاهی به خروجی آن متصل کنید.
سر آزاد این شلنگ را داخل ورودی مخزن کنید، به نحوی که جریان عبوری از آن که وارد مخزن می شود قابل مشاهده باشد. سپس پمپ را روشن کنید. پیچ تنظیم فشار شکن را شل و سفت کنید و مقدار دبی خروجی از فشار شکن را مشاهده کنید. اگر پمپ ایراد داشته باشد، خروجی فشار شکن در زمانی که پیچ تنظیم آن کاملاً شل است،به صورت کامل خواهد بود.یعنی با بسته شدن آن، مقدار دبی پمپ کاهش می یابد.
اگر یک فلومتر داشته باشید، می توان دبی خروجی از پمپ را با دبی ذکر شده در کاتالوگ مقایسه کرد. اگر فلومتر در دسترس نبود؛ در مورد پمپ های کوچک می توانید با تخلیه روغن خروجی پمپ داخل یک سطل و با اندازه گیری زمان، دبی را محاسبه کنید.
به عنوان مثال اگر در مدت زمان 15 ثانیه 20 لیتر روغن داخل سطل ریخته شود، در مدت زمان 60 ثانیه 80 لیتر روغن داخل سطل ریخته میشود. در نتیجه دبی پمپ 80 لیتر بر دقیقه می باشد.(این اعداد صرفا جهت مثال و توضیحات ارائه شدند)
اگر با بستن شیر فشار شکن، گیج فشار عددی بیش از ۷ را نشان ندهد و همزمان دبی پمپ نیز کاهش پیدا نکند، به احتمال زیاد فشار شکن خراب است.

4 – بررسی پمپ
اگر در مرحله قبل (گام سوم) جریان کامل از پمپ خارج نشود و یا جریان با بستن شیر فشار شکن، کاهش پیدا کند، به احتمال زیاد پمپ مشکل دارد. اگر فرض کنیم که فیلتر خط مکش تمیز است و از سالم بودن لوله کشی ورودی و عدم ورود هوا به آن اطمینان داشته باشیم، روغن از طریق اجزاء درونی پمپ به داخل می ریزد که این موضوع نشان دهنده وجود یک پمپ خراب و در نتیجه دمای بالای روغن است.

5 – بررسی فشار شکن
در صورتی که گام سوم نشان دهد که ایراد در فشار شکن است، سریع ترین روش برای تشخیص عیب، تعویض فشارشکن فعلی با یک فشار شکن سالم می باشد. شیر معیوب را می توان بعداً باز نموده و چک کرد. شیرهای فشار شکن پیلوتی دارای یک گلویی (اریفیس) کوچک میباشند که ممکن است توسط ذرات خارجی مسدود شده باشند.با استفاده از هوای فشرده یا یک تکه سیم باریک، میتوان مسیر گلویی را تمیز کرد.

6 – بررسی سیلندر
اگر در مرحله 2، فشار به صورت کامل در سیستم ایجاد شود، فشار شکن و پمپ هردو سالم بوده و مشکل سیستم ممکن است در قسمت پایین مدار باشد. اولین گام در این مرحله تست پکینگ های خراب سیلندر است. برای تست کردن، پیستون را به یکی از دو انتهای کورس سیلندر انتقال داده و در همین حین آن را تحت فشار قرار دهید. سپس اتصالات قسمتی که پیستون ایستاده است را باز کرده و نشتی روغن را چک کنید.
بعد از چک کردن، اتصال مذکور را محکم کرده و پیستون را به سمت مقابل حرکت دهید و تست را مجددا تکرار کنید. این تست را میتوان در نقاط میانی کورس سیلندر نیز انجام داد. اگر در حین تست نشتی روغن از پورت عقب یا جلو مشاهده شود، پکینگ سیلندر خراب است و باید آن را تعویض کرد.

7 – بررسی شیر راه دهنده
اگر سیلندر تست شده در مرحله قبلی (گام 6) سالم بود، لازم است شیر راه دهنده جریان را چک کنید. اگر چه معمولاً ممکن است کمتر اتفاق بیفتد؛ اما سایش زیاد در اسپول شیر ممکن است مانع فشار سازی در سیستم شود.

سخن پایانی

در این مقاله از فراهیدرولیک به بررسی مراحل عیب یابی سیستم هیدرولیک پرداختیم.و به سوال “عیب یابی سیستم های هیدرولیک چگونه است” پاسخ دادیم. البته باید به این نکته نیز توجه کنید که عیب یابی سیستم هیدرولیک یک کار تخصصی می باشد.بنابراین اگر دانش و تخصص کافی در این زمینه را ندارید، پیشنهاد میکنیم برای تعمیر سیستم هیدرولیک به یک تعمیرگاه مراجعه کنید. فراهیدرولیک مرکز فروش پمپ هیدرولیک کوماتسو و پمپ هیدرولیک بیل مکانیکی آماده ارائه انواع خدمات به شما عزیزان میباشد.

نوشتهٔ پیشین
راهنمای خرید بیل مکانیکی
نوشتهٔ بعدی
پمپ گازوئیل یا پمپ انژکتور چیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

تماس با ما