انژکتور چیست و چه وظیفه ای دارد

یکی از مهمترین بخش ها در هر ماشینی، سیستم سوخت رسانی آن می باشد. در واقع سیستم سوخت رسانی در ماشین هایی که با بنزین کار میکنند و مجهز به موتور احتراق داخلی هستند از حیاتی‌ترین اجزا خودرو به حساب می آید.
در این مقاله از فراهیدرولیک (مرکز تعمیر ماشین آلات راهسازی)، شما را با انژکتور و وظایف انژکتور آشنا کرده و نحوه عملکرد این قطعه را شرح می دهیم.

انژکتور چیست

موتورهای احتراق داخلی در دو نوع تزریق مستقیم و پاششی تولید شده و مورد استفاده قرار میگیرند. از انژکتور در خودروهای پاششی استفاده میشود.
موتورهای بنزینی به منظور انجام فعالیت های خود، به 3 عامل هوا، سوخت و الکتریسیته نیاز دارند. این سه عامل، لازمه ایجاد احتراق، جرقه و در نهایت تولید انرژی برای به حرکت درآوردن خودرو هستند. از طرفی، هر چه قدر انفجار درون سیلندرها بهتر و با کیفیت تر باشد، شتاب و قدرت موتور نیز بیشتر خواهد بود. در این سیستم، انژکتور به عنوان قطعه تنظیم‌کننده، میزان پاشش سوخت درون سیلندرها را کنترل کرده و نقشی مهم و اساسی را ایفا می‌کند. به طور خلاصه انژکتور قطعه ایست که وظیفه پاشش سوخت درون سیلندرها را بر عهده دارد.
در خودروهای قدیمی‌ تر، کاربراتور بخشی از سیستم سوخت‌ رسانی ماشین بود (انژکتور نداشتند)، اما امروزه انژکتورها جایگزین کاربراتور درسیستم سوخت‌ رسانی خودرو شدند.

اجزای سیستم انژکتور

انژکتور به منظور عملکرد صحیح و درست، مجموعه‌ قطعاتی را در اختیار دارد که یک سیستم را تشکیل می دهند. این قطعات و سیستم ها عبارت اند از:
● فنر برگشت دهنده یا سلونوئید
● درپوش محافظ
● اورینگ یا ورودی سوخت
● فیلتر سوخت
● بدنه
● خروجی سوخت
● سوزن پاشش سوخت
در ماشین هایی که به سیستم انژکتور مجهز می باشند، سنسورهای مختلفی نیز به منظور بررسی عملکرد اجزای مختلف ماشین مورد استفاده قرار می‌ گیرند. سنسور‌های فشار منیفولد، دور موتور، اکسیژن و سنسور دریچه گاز از جمله این سنسورها میباشند.

انژکتور چگونه کار می‌ کند

به بیان ساده نحوه کار انژکتور به این صورت میباشد که، در ابتدا سوخت با فشاری ثابت و مشخص توسط پمپ بنزین وارد فیلتر ورودی انژکتور می‌شود. سوزن انژکتور نیز بر اثر فشار سوخت ورودی به سمت بالا حرکت کرده و از طریق سوراخ انتهایی سوزن پاشش انجام می‌شود.
به عنوان توضیحی دقیق‌ تر باید گفت، انژکتور یک نازل است که مقدار دقیق و مشخصی از سوخت را با اکسیژن ترکیب کرده و به‌ صورت پودر یا غبار داخل محفظه‌ احتراق می‌پاشد.

انژکتور ماشین کجاست

در بیشتر ماشین های احتراق داخلی (بنزینی)، معمولا به ازای هر سیلندر 1 یا 2 انژکتور مورد استفاده قرار میگیرد. این انژکتورها قبل از سوپاپ هوا و در ورودی سیلندر قرار داده میشوند. البته در برخی خودرو ها نیز ممکن است سیستم پاشش سوخت درون محفظه احتراق قرار داشته باشد.

انواع انژکتور خودرو

سیستم‌های انژکتوری انواع مختلفی داشته و در هر خودرو با توجه به نوع، نیاز و عملکرد موتور، انژکتور خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سیستم ها عبارتند از :

● سیستم انژکتوری مکانیکی
● سیستم انژکتوری الکترونیکی
● سیستم انژکتوری الکترومکانیکی
● سیستم انژکتوری یک نقطه ای
● سیستم انژکتوری چند نقطه ای
همچنین انژکتورها با توجه به نوع پاشش سوخت، در 3 دسته زیر تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

۱. سیستم‌های پاشش سوخت تک نقطه ای
۲. سیستم‌های پاشش سوخت چند نقطه ای
۳. سیستم‌های پاشش مستقیم سوخت

مزایا انژکتور خودرو

فواید و مزایا موتورهای انژکتوری در مقایسه با سیستم کاربراتوری زیاد بوده و همین مزیت ها باعث شده که شرکت های خودروسازی تمایل بیشتری به استفاده از آن داشته باشند. در اینجا به برخی از این مزیت ها اشاره می کنیم:
● حجم ثابت هوای ورودی
● بهبود یافتن عملکرد و توان خروجی موتور
● لرزش و ارتعاش کمتر موتور
● افزایش راندمان حرارتی و حجمی در موتور
● کاهش میزان آلایندگی که مهم ترین مزیت موتورهای انژکتوری به حساب می آید
● کاهش پیدا کردن مصرف سوخت
● روشن شدن سریع موتور در هوای سرد و عدم نیاز به ساسات

معایب انژکتور خودرو

همانطور که میدانید هر سیستمی، در کنار مزایا و کاربرد های فراوانش، عیب و نقص هایی نیز دارد. سیستم انژکتور نیز از این قاعده مستثنا نیست. بنابراین معایب انژکتور خودرو که در زیر آمده، جزئی از نقص های این سیستم به حساب می آیند که عبارتند از :
● نیازمند نگهداری دقیق و منظم
● نیاز به افرادی ماهر برای تعمیر
● نیازمند بنزینی با کیفیت بالا
● نیاز به ابزارهایی خاص برای تعمیر
● بالا بودن هزینه های تولید و تعمیرات
● نیاز به صافی دقیق تر بنزین

سخن پایانی

در پایان بر اساس مطالب گفته شده، به این نتیجه میرسیم که با توجه به آلودگی روزافزون محیط زیست و همچنین مصرف بهینه سوخت و انرژی، در تولید خودروهای امروزی از سیستم های انژکتوری استفاده بیشتری میشود. با این حال عواملی مانند پیچیدگی سیستم، قیمت بالا، نیاز به سوخت با کیفیت و … باعث شده، کماکان از موتورهای کاربراتوری در برخی از وسایل و موتورها استفاده شود.
در این مطلب از فراهیدرولیک شما را با انژکتور، اجزای سیستم انژکتور و وظایف آن آشنا کردیم. در صورت وجود هرگونه ابهام و یا سوال در رابطه با انژکتورها، آن را در قسمت نظرات همین مقاله، مطرح کنید. تیم پشتیبانی ما در سریع ترین زمان ممکن پاسخگو سوالات شما عزیزان خواهند بود.

نوشتهٔ پیشین
تعمیر لیفتراک
نوشتهٔ بعدی
آشنایی با بیل مکانیکی جان دیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

تماس با ما