پمپ گازوئیل یا پمپ انژکتور که در سیستم موتورهای دیزلی که در ماشین آلات راهسازی و سنگین بیشترین کاربرد را دارند، به عنوان قلب تپنده سیستم های دیزلی به حساب می آیند. آنچه باعث حرکت و قدرت بالای این دستگاه ها می شود، وجود موتورهای احتراقی میباشد. این نوع از موتورها قادرند تا در بارگیری های خیلی سنگین ، در معادن (شن و ماسه) و پروژهای عمرانی بسیار بزرگ مشارکت داشته باشند.
با استفاده از این سیستم انقلابی عظیم در صنعت ماشین آلات دیزلی بوجود آمد، به طوری که با پیشرفت های صورت گرفته تا به امروز، همچنان از این سیستم استفاده می شود. لازم به ذکر است که در زمان حال نیز هنوز نوع دیگری نتوانسته جایگزین این مدل از موتورهای دیزلی شود. در ادامه این مقاله از فراهیدرولیک به معرفی پمپ گازوئیل و وظایف آن می پردازیم.
پمپ گازوئیل چیست
پمپ انژکتور چیست؟ پمپ گازوئیل یا پمپ انژکتور دارای یک سری لوله های فلزی می باشد که جریان سوخت را از طریق آنها به انژکتورها می رساند. این نوع پمپ احتیاجی به سیستم برقی و جرقه زنی ندارد. همچنین طول عمر آنها نیز بسیار زیاد است. در ادامه وظایف پمپ انژکتور (گازوئیل) را مورد بررسی قرار می دهیم.
وظایف پمپ گازوئیل
وظیفه پمپ انژکتور یا همان پمپ گازوئیل این است که سوخت گازوئیل را به سوخت مورد نیاز موتور تبدیل کرده و آن را به حرکت در بیاورد. پمپ های گازوئیلی، از یک سیستم ساده و در عین حال قدرتمند بهره میبرند. از دیگر وظایفی که این پمپ بر عهده دارد، می توان به کنترل میزان سوخت رسانی، ایجاد یک فشار مناسب برای پودر کردن گازوئیل و پاشیدن سوخت پودر شده به سر پیستونها در زمان احتراق اشاره کرد.
پمپ انژکتور کاربردهای بسیاری دارد. از این پمپها در ماشین ها، خودروهای سنگین، کامیون، ماشینهای کشاورزی و تجهیزات کارخانه ای استفاده میشود.
به طور کلی وظایف پمپ انژکتور، به شرح زیر میباشد :
● کنترل میزان سوخت
● تقسیم و تزریق به موقع سوخت
● سوخت رسانی به موقع
● ایجاد فشاری مناسب برای پودر کردن سوخت
● پاشیدن سوخت پودر شده به سر پیستونها
طرز کار پمپ گازوئیل
این پمپ بر مبنای ایجاد مخلوطی از سوخت با هوا طراحی شده است. در پمپ گازوئیل، سوخت ضمن عبور از یک سری فیلترها تصفیه شده و سپس وارد سیستم تزریق میشود. در آنجا نیز پاشش و ایجاد مخلوط سوخت با هوا رخ میدهد.
پمپ انژکتور در زمان تزریق، سوخت را با سرعت میل لنگ تنظیم میکند. بدین ترتیب در سرعتهای بالای میل لنگ، قدرت بیشتری تولید میشود. هم چنین با چرخش آهسته تر میللنگ، و تزریق سوخت کمتر، موتور بهتر و روان تر کار میکند.
اجزای پمپ گازوئیل
قسمتهای تشکیل دهنده پمپ گازوئیل، یا همان اجزای پمپ انژکتور عبارتند از:
● پوسته
● بادامک
● دسته پلانجر
● شانه گاز
● پلانجر سیلندر
● فنر نگهدارنده
● تایپیت
● دنده تاج خروسی سوپاپ فشار
انواع پمپ انژکتور
انواع پمپ انژکتور یا همان پمپ گازوئیلی عبارتند از :
1. پمپ ردیفی
2. پمپ آسیایی
3. پمپ تک سیلندر
4. یونیت
5. انژکتور
6. پلانجر
7. پمپ دستی
8. نازل
9. والو
دلایل خرابی پمپ انژکتور یا پمپ گازوئیل
1.سوخت کم کیفیت (مواد رسوبی زیاد) یا بی کیفیت
2.خالی نگه داشتن طولانی مدت مخزن سوخت گازوئیل
3.ورود شی خارجی یا حتی کوچکترین گرد و غباری می تواند سیستم پمپ را کاملا مختل کند
سخن پایانی
پمپ گازوئیل از عناصر اصلی و مهم سیستم قدرت موتور به شمار می رود؛ بنابراین در این مقاله از فراهیدرولیک (مرکز تعمیر ماشین الات راهسازی)، به طور خلاصه شما را با پمپ انژکتور و طرز کار پمپ انژکتور آشنا کردیم.