در هر خودرو و یا ماشین سبک و سنگینی که نگاه بیاندازیم، تعدادی سیستم انتقال وجود دارند که وظیفه آنها انتقال آب و یا گاز به بیرون خودرو و یا گردش این مواد در درون بخشی از سیستم خودرو است.
حال مشکلی که در این سیستمها ممکن است پیش بیاید این است که اگر میزان مایع و یا گاز موجود در این سیستمها از حد استاندارد خود بیشتر شود، این ناهماهنگی میتواند به دیگر قطعات اصلی ماشین آسیب زده و هزینههای سنگینی را بر دوش افراد بگذارد.
شرکتهای بزرگ سازنده خوردوهای سنگین، به خصوص سازندههای بیل مکانیکی، برای جلوگیری از بروز این مشکل، از قطعه ای به نام پرشر سوئیچ استفاده میکنند. در این مقاله از مجموعه فراهیدرولیک، قصد داریم تا به بررسی پرشر سوئیچ وانواع آن بپردازیم.
پرشر سوئیچ چیست
به طور کلی، پرشر سوئیچ، یا همان سوئیچ فشار، قطعه ای است بسیار مهم که وظیفه کنترل فشار مخازن و یا سیستمهای انتقال جریان را به عهده دارد. از این وسیله هم در خودروهای سبک و سنگین و هم در برخی از صنایع استفاده میشود.
کنترلر فشار در سوئیچهای فشار به صورت اتوماتیک بوده و با رسیدن فشار مخزن به فشار معین تعیین شده توسط شما، کنتاکت فعال میشود و یک سیگنال الکتریکی ارسال میشود و سوئیچ قطع میگردد. علاوه بر بحث حفاظت از قطعات اصلی دستگاهها و خودروها، پرشر سوئیچها با کنترل فشار، از انفجار مخازن و آسیب رساندن به افراد نیز جلوگیری میکنند.
انواع پرشر سوئیچ بر اساس نوع عملکرد
سوئیچهای فشار دارای انواع بسیاری هستند و هر کدام از آنها مسئول کنترل جریان در نوعی خاص از مخازن و سیستمها هستند. انواع پرشر سوئیچ بر اساس نوع عملکرد شامل موارد زیر است:
1. پرشر سوئیچ پنوماتیک: نوعی سوئیچ فشار میباشد که وظیفه آن کنترل میزان فشار گاز و به خصوص هوا میباشد. از این نوع سوئیچ فشار در موارد زیر استفاده میشود:
- روشن و خاموش کردن پمپ خانگی
- قطع جریان الکتریکی کمپرسور گاز
- روشن و خاموش کردن زنگ هشدار در کابین خلبان
2. پرشر سوئیچ هیدرولیک: سوئیچهایی هستند که به صورت هیدرولیکی فعالیت میکنند. پرشر سوئیچ بیل مکانیکی نیز به همین صورت فعالیت میکند. انواع پرشر سوئیچهای هیدرولیکی شامل موارد زیر است:
- سوئیچ فشار گاز: این سوئیچ فشار ها توسط بخار کنترل میشوند و بنابراین باید قابلیت تحمل دما و رطوبت بالایی را داشته باشند.
- سوئیچ فشار آب: پرشر سوئیچ آب در صنایع هیدرولیک مانند خودرو برای نمایش هشدار هنگامی که فشار روغن موتور از سطح قابل قبول و ایمن پایین تر باشد و یا جهت کنترل قفل کردن اتوماتیک گشتاور انتقالی اتوماتیک کاربرد دارد. همچنین، علاوه بر کنترل روغن موتور، در پرشر سوئیچ بیل کوماتسو، کنترل ورود و خروج روغن هیدرولیک نیز توسط این نوع سوئیچ فشارها صورت میگیرد.
انواع پرشر سوئیچ بر اساس المان اندازه گیری
به طور خلاصه، انواع پرشر سوئیچ بر اساس المان اندازه گیری شامل یکی از موارد زیر میشود:
- بردونی: لوله بوردون از یک لوله فلزی خمیده تشکیل شده که در صورت افزایش فشار، این لوله باز و در صورت کاهش فشار، این لوله بسته می شود و به سمت داخل حرکت می کند.
- دیافراگمی: در این نوع از سوئیچ ها از یک دیافراگم فلزی برای فعالسازی سوئیچ استفاده میشود.
- پیستونی: پیستون هایی هستند که به یک فنر متصل شده و توانایی تحمل فشار تا 80 مگاپاسکال را نیز دارا هستند.
- سوئیچ تفاضلی یا دیفرانسیلی: دارای دو لوله ورودی است و در صورتی که بین این دو ورودی اختلاف فشاری مشاهده شود، دستگاه شروع به فعالیت می کند.
- سالید استیت(حالت جامد): سوئیچ های فشاری هستند که از ترکیب یک کرنش سنج و یک ترایاک بوجود آمده اند و سیستم پیچیده آن ها باعث شده است تا این نوع سوئیچ ها کمترین میزان خطا را داشته باشند.
- بیلوزدار: طرز کار این نوع سوئیچ های فشار به این صورت است که اگر فشار گاز ورودی به بیلوزر زیاد شود، این فنر فشرده میشود. اگر فشار گاز بیشتر از حد مجاز باشد و فنر بیش از اندازه فشرده شود، زبانه از شیار خارج شده و اتصال اصلی قطع میشود.
سخن پایانی
یکی از اصلی ترین قطعات خودروهای سنگین و به خصوص بیلهای مکانیکی، سوئیچ فشارها هستند. این وسیلهها نقش بسیار مهمی در کنترل میزان فشار جریان یافته در درون سیستمها و مخزنها داشته و بدون آنها کار با بسیاری از وسایل بسیار خطر آفرین به شمار میآید.امیدواریم با ارائه این مقاله در فراهیدرولیک (مرکز تعمیر پمپ کوماتسو در ایران) توانسته باشیم شما را با این وسیله کاربردی و مهم بیشتر آشنا کرده باشیم.