دامپر نوعی وسیله نقلیه سنگین به حساب می آید که از آن برای انتقال مقادیر زیادی از مواد مانند خاک، شن، یا زبالههای تخریب از یک مکان به مکان دیگر استفاده می شود. دامپرها معمولاً در پروژه های ساختمانی، عمرانی و پروژه های استخراج معادن که که در آنها نیاز به جابجایی سریع و کارآمد حجم زیادی از مواد وجود دارد، استفاده میشوند.در این مقاله از فراهیدرولیک،مرکز تعمیر ماشین آلات راهسازی، شما را با دامپر و کاربردهای آن آشنا کرده و به بررسی انواع مدل های آن می پردازیم.
دامپر چیست؟
دامپر نوعی از ماشین های سنگین است که به منظور حمل و نقل و جابجایی مقادیر زیادی از مواد طراحی شده است. این دستگاه همچنین به عنوان کامیون کمپرسی یا کامیون تخلیه کننده نیز شناخته می شود. این وسیله از یک کابین یا یک محفظه راننده، یک جام و سیستم های هیدرولیک تشکیل شده است که این سیستم هیدرولیک، جام را بلند و کج می کند تا مواد را روی زمین بریزد.
انواع دامپر
دامپرهای مختلفی با ویژگی ها و عملکرد های مختلف در بازار موجود است. برخی از رایج ترین انواع دامپر موجود در بازار،دامپر یک تن ، یک و نیم تن ، دو تن ، دو ونیم تن و سه تن می باشند که در انواع ساده، تخلیه بلند و گردان ( سه طرف تخلیه ) با انواع موتور های 2 سیلندر و 3 سیلندر به فروش می رسند. لازم به ذکر است که سوخت مصرفی دامپر، در هر یک از این مدل ها متفاوت می باشد.
از انواع دیگر دامپر می توان به دامپر سه چرخ، مینی دامپر، دامپر ساختمانی و دامپر بیل دار اشاره کرد. شرکت ها و برند های زیادی در زمینه تولید دامپرها فعالیت میکنند که معروفترین آنها، کوماتسو و کاترپیلار میباشند. در واقع دامپر کوماتسو و دامپر کاترپیلار جزو محبوب ترین دامپرها هستند.
کاربرد دامپر
دامپرها معمولاً در پروژه های ساختمانی، معدنی و پروژه های استخراج سنگ مورد استفاده قرار می گیرند. برخی از کاربردهای دامپر عبارتند از:
ساخت و ساز : از دامپرها معمولاً در پروژه های ساختمانی برای حمل مصالح ساختمانی مانند ماسه، شن و خاک و …استفاده می شوند. همچنین از آنها برای حمل ضایعات ساختمانی مانند نخاله های تخریب نیز استفاده می شود.
استخراج معادن : از دامپرها در عملیات معدنکاری به منظور انتقال مقادیر زیادی از سنگ معدن و مواد زائد استفاده می شود. آنها قادر به حمل بارهای سنگین هستند و برای استفاده در زمین های ناهموار ایده آل هستند.
کشاورزی : از دامپر در کشاورزی برای حمل و نقل محصولات کشاورزی، کود دامی و سایر مواد کشاورزی استفاده می شود.
اجزای دامپر
دامپر ها از اجزا و قسمت های مختلفی تشکیل می شوند. اجزا دامپر عبارتند از :
- جک های هیدرولیکی
- شاسی
- جام
- لاستیک
- کابین
مزایا دامپر
دامپرها چندین مزیت دارند، برخی از مزایای دامپر عبارتند از :
ظرفیت بار بالا : دامپرها قادر به حمل مقادیر زیادی از مواد هستند که آنها را برای استفاده در عملیات ساخت و ساز، معدن و… ایده آل می کند.
کارکرد آسان : کار با دامپرها آسان است، که این ویژگی آنها را برای استفاده توسط اپراتورهای ماهر و غیرماهر مناسب می کند.
تطبیق پذیری : دامپرها ماشین آلاتی همه کاره هستند و می توانند برای کاربردهای مختلفی از جمله ساخت و ساز، استخراج معدن و کشاورزی مورد استفاده قرار گیرند.
مقرون به صرفه بودن : دامپرها نسبت به سایر ماشین آلات مقرون به صرفه هستند، که این ویژگی آنها را به انتخابی محبوب برای بسیاری از صنایع تبدیل می کند.
سخن پایانی
در این مقاله از مجموعه فراهیدرولیک شما را با دستگاه دامپر و انواع آن آشنا کرده و به بررسی کاربرد ها و مزایا آن پرداختیم. از این نوع از ماشین آلات در فواصل کوتاه و پروژه های کوچک استفاده می شود. همچنین نحوه عملکرد دامپرها بسیار شبیه فرغون های قدیمی می باشد با این تفاوت که نیروی محرکه دامپر به جای عامل انسانی، توسط موتور دستگاه تامین می شود.